Saturday 17 March 2018

Ναβαράτρι, 9 νύχτες αφιερωμένες στη Θεϊκή Ενέργεια (Mahashakti. ~ Indira Devi


Ναβαράτρι, 9 νύχτες αφιερωμένες στη Θεϊκή Ενέργεια (Mahashakti)
18 Μαρτίου - 26 Μαρτίου 2018

by Indira Devi

Η Ναβαράτρι είναι ενα από τα μεγαλύτερα θρησκευτικά φεστιβάλ της Ινδίας προς τιμήν της Θεϊκής Μητέρας, της Δημιουργικής Ενέργειας του Σύμπαντος. Η Ανοιξιάτικη Ναβαράτρι (Chaitra Navaratri) είναι πραγματικά μια γιορτή- ύμνος στην Μητέρα Ενέργεια που δίνει ζωή σε όλα και η οποία βρίσκει στην Άνοιξη την πιο ένδοξη και λαμπρή εκδήλωσή της. Η ζωή ξεπετάγεται από παντού, ξερά κλαδιά γεμίζουν χρώματα και αρώματα κι ένα πράσινο χαλί απλώνεται να καλωσορίσει την ανθοφορούσα, πολύχρωμη Άνοιξη. Τα χιόνια λιώνουν και γεμίζουν γάργαρο καθαρό νερό τα ποτάμια... η φύση ξυπνάει από τον παγωμένο χειμωνιάτικο ύπνο και στολίζει τον κοσμικό καμβά με κελαϊδίσματα, μεθυστικές μυρωδιές, ζουζουνίσματα, όλων των ειδών τα άνθη κι ένα λαμπρό φως που ζεσταίνει και γλυκαίνει όλη την πλάση. Μέσα σ’ αυτή την πανδαισία της ζωής που γλυκοξυπνά, υμνείται στην Ινδία η συμπαντική Μητέρα ή Mahashakti στα σανσκριτικά.

H Ανοιξιάτικη Ναβαράτρι, ξεκινά πάντα με τη νέα σελήνη του σεληνιακού Ινδικού μήνα Chaitra (αντιστοιχεί στο μήνα Μάρτιο/Απρίλιο του Γρηγοριανού ημερολογίου, αναλόγως σε ποιό μήνα πέφτει η νέα Σελήνη). Η νέα αυτή σελήνη, είναι η πρώτη μέρα του μήνα Chaitra, η πρώτη μέρα της Άνοιξης και η πρώτη μέρα του χρόνου κατά το Ινδικό θρησκευτικό ημερολόγιο (σεληνιακό ημερολόγιο). Η Chaitra Navaratri του 2017 ξεκινά την Τρίτη 28 Μαρτίου και σταματάει στις 5 Απριλίου

Ο ερχομός της Άνοιξης με τη συμβολική νίκη του Φωτός επί τους σκότους σηματοδοτεί και το ξεκίνημα της νέας χρονιάς κι όλα αυτά γιορτάζονται, υμνούνται και δοξάζονται στο μαγευτικό φεστιβάλ της Ναβαράτρι.. Ναβαράτρι σημαίνει «εννιά νύχτες», και για εννιά νύχτες υμνείται και εορτάζεται η Δημιουργική Ενέργεια του σύμπαντος με χορούς, kirtan & bhajan, ιερούς ύμνους, αρχαίες βεδικές τελετές, ανάγνωση ιερών γραφών, προσευχές, ενατένιση και διαλογισμό.. Είναι μια μοναδική ευκαιρία να εξαγνιστούμε από ότι βαραίνει τον ψυχισμό μας, και ανάλαφροι και χαρούμενοι όπως η Άνοιξη να περπατήσουμε το μονοπάτι του Φωτός

Είθισται οι συμμετέχοντες να θυσιάζουν κάτι στη διάρκεια της Ναβαράτρι. Μπορεί να είναι το κάπνισμα, ο καφές, η σοκολάτα, μια κακή συνήθεια, μια συμπεριφορά, ακόμη και η ομιλία (πολλοί μπαίνουν σε σιωπή και δεν μιλούν σε κανέναν), ως μια ένδειξη της θέλησης τους να εξαγνιστούν και να καθαρίσουν από ότι τους βαραίνει. Η Θεική Μητέρα αναλαμβάνει τα υπόλοιπα! Οι Βραχμάνοι ιερείς λένε πως, όσοι τηρούν την υπόσχεσή τους και προσεύχονται με ειλικρινή καρδιά κατά τη διάρκεια της Ναβαράτρι, θα λάβουν ένα δώρο από τη Θεϊκή Μητέρα τη δέκατη ημέρα! Είναι μαγικό το πως ανταποκρίνεται η Θεϊκή Μητέρα στις ευχές, τις προσευχές και τις επιθυμίες μας δίνοντας μας αυτό που χρειαζόμαστε, το οποίο μερικές φορές φαίνεται δυσάρεστο ή δύσκολο, όπως π.χ. ένας χωρισμός, ανοίγει όμως νέους δρόμους και δυνατότητες και στο τέλος μένει μόνο η ευλογία!

Η ενέργεια που εκλύεται κατά τους εορτασμούς της Ναβαράτρι είναι κάτι μοναδικό. Θεϊκή ενέργεια υψηλής , υψηλότατης δόνησης ιδίως κατά τις τεράστιες τελετές της φωτιάς (yagna ή havan) που γίνονται κάθε μέρα στις 12 περίπου το μεσημέρι. Οι συμμετέχοντες στη yagna προσφέρουν στη φωτιά φρούτα, καρύδες, ρύζι, λουλούδια, λιβάνια, αρώματα και ghee ενώ Βραχμάνοι ιερείς ψάλλουν ασταμάτητα μάντρα και στότρας. Η φωτιά , κατά τις Βέδες είναι η πιο χειροπιαστή εκδήλωση της κοσμικής ενέργειας Mahashakti, στον φυσικό κόσμο. Η φωτιά δε των yagnas, έχει μια ενέργεια μεθυστική, σαγηνευτική και άκρως εξαγνιστική. Η φωτιά των yagnas της Ναβαράτρι είναι τόσο δυνατή που λέγεται ότι καίει συσσωρευμένο κάρμα χρόνων. Η Θεική Μητέρα καίει ότι της παραδώσουμε στις φλόγες της: θυμό, λαγνεία, λαιμαργία, φόβο, ενώ οι προσευχές που συνοδεύουν τις προσφορές μας στη φωτιά, (καρύδες κυρίως) βρίσκουν άμεση ανταπόκριση.

Οι εννιαήμεροι εορτασμοί της Ναβαράτρι είναι μια ευκαιρία για αποτοξίνωση (σωματική, ενεργειακή και συναισθηματική), μια ευκαρία να αποκτήσουμε απόσταση απ όλες τις συνήθειες και τη μηχανικότητα του νου, και να στρέψουμε την προσοχή μέσα μας σ αυτό που ποτέ δεν αλλάζει. Μια ευκαιρία για σιωπή, ενατένιση, μια ευκαιρία για επανασύνδεση με το Θεϊκό μέσα μας. Είναι τέλος μια πρόσκληση στην γιορτή της ζωής, γιατί ο Θεός είναι χαρά!

Για όσους δεν μπορούμε να παρευρεθούμε σε κάποιο άσραμ, μπορούμε να γιορτάσουμε τη Ναβαράτρι στο σπίτι μας. Στολίζοντας το altar μας με λουλούδια, προσφέροντας φρούτα και γλυκά στην Θεότητα με την οποία νιώθουμε συνδεδεμένοι, τραγουδώντας bajan και kirtan, απαγγέλοντας τα ονόματα της Θεικής Μητέρας, προσφέροντας ανιδιοτελώς γύρω μας χωρίς να περιμένουμε ανταπόδοση, παραδίδοντας αυτά που κάνουμε στο θέλημα του Θεού, θυσιάζοντας μια κακιά συνήθεια ή κάτι που μας ενοχλεί και θέλουμε να απαλλαγούμε.

Για εννιά ημέρες και εννιά νύχτες, ως τις 5 Απριλίου, το κανάλι είναι ανοιχτό για όποιον θέλει να συντονιστεί με την Κοσμική Μητέρα Mahashakti.

Είθε η Ενέργεια της Θεικής Μητέρας, να μας ευλογεί , να μας εξαγνίζει, να μας καθοδηγεί και να μας προστατεύει πάντα

Δόξα στη Θεϊκή Μητέρα του Σύμπαντος!

Jay Mahashakti ki Jay